Seng for ryggen, erfaringer og råd fra Skjærgaard

God seng for ryggen!

Våkner du ofte og er støl i ryggen? Da er du ikke alene!

Det er utrolig mange av oss som våkner med en stiv og utmattet rygg om morgenen. Dette er noe som både kan ha en naturlig forklaring, men som også kan komme av at man ligger på feil underlag. Nyere forskning har nemlig vist at kroppen produserer en naturlig smertestillende, men at disse proteinene ikke blir produsert i like høy grad om natten. Derfor skal kroppen innhente ”produksjonen” om morgenen, hvilket gjør at du kan føle deg litt støl om morgenen.

I tillegg til madrassen din, kan måten du sover på gi deg ryggsmerter. Kort fortalt er det to stillinger som er gode for ryggen og en stilling som er dårlig. Hvis du har problemer med ryggen bør du enten sove på ryggen eller på siden. Ved å sove på magen hele natten vil ryggsøylen din anstrenge seg. Hvis du derimot sover på ryggen eller siden, men fremdeles har vondt i ryggen, er det sannsynlig at du har en madrass som er for myk. Hvis du er diagnostisert med ryggplager anbefaler vi derfor at du vurderer å kjøpe en ny madrass. Du kan i tillegg prøve å sove på siden med lett bøyde knær og en pute mellom knærne, samt en mellomhøy pute til hodet.
 

Liggestilling

Det er utrolig viktig at kroppen ligger anatomisk riktig i sengen. Kroppen har forskjellige tyngdepunkt, og derfor er det uhyre viktig at sengen er laget for dette. Vi har derfor progressive fjærer som er mykere der kroppen er lettere, og fastere der kroppen veier mest.
Slik kan vi forhindre at du får en ubehagelig svai i ryggen, og ligger anatomisk riktig.

Person ligger på madrass

Lite kan måle seg med følelsen av å våkne opp frisk og uthvilt i en god seng! Visste du at vi faktisk lærer lettere etter en god natts søvn? Nok søvn kan gjøre deg bedre rustet mot sykdom, i tillegg til å være avgjørende for gode resultater på jobb, og for hvor godt du fungerer sosialt.

Mange kan føle seg litt som prinsessen på erten når det er tid for å få seg en blund på øyet. Man merker at noe ikke føles helt rett, men sjeldent klarer man å sette fingeren på det. Kanskje er madrassen for gammel, kanskje er fastheten feil eller sengehøyden for lav eller høy.

Hvordan foretrekker du å ligge om natten? Det kan være greit å være bevisst på dette når du vurderer ny seng. Ligger du på siden kan det være at du trenger en litt fastere seng enn om du sover på ryggen. Det finnes flere sengetyper å velge mellom. Hovedtypene vi har i vårt sortiment er kontinentalseng, rammemadrass og elektrisk justerbar seng.

En kontinentalseng er bygget opp av tre lag: Bunnmadrass, fjærmadrass og overmadrass. Dette gjør at de er litt høyere enn andre senger, og dermed lettere å komme seg inn og ut av, på grunn av høyden over gulvet.

Elektrisk justerbar seng kan være glimrende dersom du bruker sengen til mer enn bare soving. Kanskje du liker å lese i sengen, eller til og med jobbe fra sengen av og til? Da kan det være lurt å investere i en justerbar seng for å kunne tilpasse sittestilling. Har du spesielle behov eller medisinske tilstander kan en elektrisk seng også være et verdifullt tilskudd i hverdagen.

 

Feil seng kan forverre ryggen din

Selv om vi tilbringer en betydelig stor del av livene våre i sengen, er det mange som ikke tenker over hvor stor innflytelse den faktisk har. Cirka 20% av alle nordmenn ligger i en seng som rent faktisk kan forverre eventuelle ryggproblemer, og problemer med nakke og korsrygg. Det er derfor ikke uvanlig at folk med dårlig rygg påfører seg større plager, grunnet feil sengevalg.

En dårlig seng er kanskje ikke en direkte årsak til ryggproblemer, men den er absolutt med på å forverre ryggen, hvis det allerede er problemer.